Kubek na espresso, pojemność w sam raz na łyk esencjonalne kawy.

Kubek na espresso

Kubek na espresso

Depresso – stan, kiedy wychodzisz z domu bez porządnej kawy. Jak skutecznie go unikać? Co zrobić kiedy poranna kawa nie smakuje tak dobrze jak powinna? Oto kilka prostych rad, przygotowanych specjalnie dla Ciebie.

Czym jest espresso?

Każdy miłośnik kawy wie, że espresso powstaje dzięki zalaniu drobno zmielonych ziaren kawy ogromnym ciśnieniem, którego nie da się stworzyć tak po prostu. Człowiek nie jest w stanie wytworzyć takiej ilości sprężonego powietrza własnoręcznie. Ten rodzaj kawy jest niezwykle intensywny, a dzięki swojemu zastosowaniu także wszechstronny. Samo to czyni espresso wyjątkowym, ale nie w nim tkwi cały sekret porannego szczęścia. 

Espresso w ceramicznym ręcznie robionym kubku. Rękodzieło od Ilona Kostyra Art.

Wyjątkowe naczynie dla wyjątkowej kawy

Ceramiczne kubki na espresso zostały stworzone dla poprawy nastroju każdego smakosza i wszystkich początkujących jednocześnie, a to wszystko by dodać Twoim rytuałom elegancji i dopieścić każdy z Twoich zmysłów. Moje kubeczki mogą pomieścić od 100 do 150 ml Twojej ulubionej kawy. Są wygodne, poręczne i łatwe do wyczyszczenia, ponieważ każdy z nich można myć w zmywarce. 

Dwa kubki do espresso. Szukasz pomysłu na prezent, trafiłeś idealnie.
Ręcznie robione kubki do espresso w kolorze niebieskim.

Początki przyjemności

Espresso to kawa, która została wymyślona we Włoszech, w 1901 roku. Wywodzi się od słowa espressivo czyli wyrazisty, ekspresyjny. Właśnie te dwa przymiotniki były moją inspiracją podczas ozdabiania małych kubków na espresso i nadawania im charakteru. Każdy z nich jest inny, oryginalny, przyciągający spojrzenie, ponieważ kawa, dla której zostały stworzone jest jedną z najbardziej intensywnych i wymagających. Nie można jej podawać w jakimkolwiek naczyniu, bo to odebrałoby jej klasę, a to mija się z celem jakim jest poprawa humoru czy też „naładowanie akumulatorów”.

(Nie) najważniejszy aspekt

Wygląd kawy to jedna z pierwszych rzecz jakie nas do niej przyciągają, a więc jedna z najważniejszych. Plasuje się na liście tuż po „aromacie”, a zaraz przed „smakiem”, o którym przekonamy się dopiero wtedy, kiedy pozostałe dwa punkty nas przekonają. Zatem – czy nie warto zadbać o perfekcyjną prezentację napoju, który wszyscy tak bardzo kochamy? Pozwól sobie oszaleć podczas krótkiej, porannej chwili kiedy Twoje usta zanurzą się w gęstym, intensywnym płynie, który natychmiast przyspieszy rytm Twojej krwi. Prawidłowo przygotowane espresso na wierzchu powinno mieć gęstą, orzechową pianę, fachowo nazywaną cremą. Dopasuj do niej jeden wyjątkowy kubek, a każdy kolejny poranek będzie już tylko lepszy.

Przewiń do góry